Dijital Pazarlama

Clickbait Nedir? Nasıl Yapılır? (Clickbait Örnekleri)

Clickbait kelime anlamı olarak “tık tuzağı” anlamına gelmektedir. Bu tık tuzağı sizi bir makale, fotoğraf veya video bağlantısına tıklamaya teşvik eden sansasyonel başlıklara verilen isimdir. Bu başlıklar, size nesnel gerçekleri sunmak yerine, genellikle duygularınıza ve merakınıza hitap eder.

Clickbait Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Clickbait’te genellikle insanların duygularını harekete geçiren, insanları haber vb bağlantılara tıklatmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Örneğin İstanbul’da kimsenin hissetmediği, düşük şiddetli bir deprem olduğunda “İstanbul’da Korkutan Deprem” vb başlıklar atılması gibi. İnternet kullanıcıları o anda bağlantıya tıklama ihtiyacı hissederek linklere tıklayacaktır. Böylelikle clickbait stratejisi de amacına ulaşmış olur.

Web siteleri mümkün olduğu kadar çok tıklanmak için Clickbait kullanır. Dolayısıyla bu bağlantılar sayesinde reklam gelirlerini artırırlar. Yani ne kadar çok sayıda kişi web sitelerini ziyaret ederse bu siteler bu kadar para kazanırlar. Dolayısıyla kazancın artırılması için genellikle clickbait stratejisi sık sık kullanılır.

Aslında habercilikte uzun yıllardır ilgi çekici başlıklar ve içerikler kullanılıyor. Dolayısıyla bu başlıklar günümüzün dijital dünyasında da yaygınlaştı. Eski bir geleneğe dayanmasına rağmen, Clickbait hala eskisi gibi aynı amaca hizmet ediyor. Bu amaç da tahmin edersiniz ki ne şekilde olursa olsun dikkatinizi çekmek!

Eskiden kağıttan gazeteler vardı. Gazetelerin çok satması için ilk sayfaya manşet, ilgi çekici başlıklar atılırdı. Bu sayede gazetelerin satışlarının artırılması hedeflenirdi. Günümüzde ise internet siteleri satışlarını artırmak için bu yönteme başvuruyor.

Hadi gelin Clickbait konusunu detaylı şekilde birlikte inceleyelim.

Clickbait Nedir Nasıl Kullanılır?
Clickbait Nedir Nasıl Kullanılır?

Clickbait Zararlı mıdır?

Hepimiz okuyucuları web sitemize çeken içerikler geliştirmek istiyoruz. Bu amacımızı gerçekleştirmemize yardımcı olabilecek pek çok içerik pazarlama tekniği bulunuyor. Fakat tabii ki bu yöntemlerin hepsi SEO dostu değil.

Google, çeşitli güncellemeleri sayesinde artık web sitenizin içeriği hakkında her zamankinden daha fazla şey biliyor. Web sayfanızın başlığı, başlıkları ve URL’si içeriğiyle alakalı değilse, Google sizi cezalandırabilir. Dolayısıyla bu cezalar sıralamanızı ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir.

Clickbait kullanımı ayrıca şunları da etkileyebilir:

Dijital PR: Web sitenizde trafik çekmek için aşırı iddialı başlıklar kullanıyorsanız, uzun vadede marka itibarınız zarar görebilir.
Hemen Çıkma Oranı: Bir kullanıcı web sitenize tıkladığında ve içeriklerinizi yararlı veya alakalı bulmayabilir. Bu kullanıcının sitenizden hemen çıkması ve genel hemen çıkma oranınızı yükseltme olasılığı daha yüksektir. Bu da web sitenizin itibarı için Google nezdinde olumsuz bir durumdur.
Backlinkler (Harici Linkler): Daha az itibarlı sitelerden bağlantı kazanmak, Sayfa İtibarı puanınızı ve sayfanızın Google’daki sıralamasını düşürebilir.

Clickbait’i Nerelerde Görebiliriz?

Clickbait linklerini internette hemen hemen her yerde bulabilirsiniz. Özellikle sosyal medyada sıkça kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu da onlardan kaçınmamızın zor olduğu anlamına geliyor.

Ulusal haber ajanslarının siteleri ya da onlar gibi birçok saygın site Clickbait içeriği için reklam alanı sunar. Diğer yandan sosyal medya platformları ve bloglarda da Clickbait manşetleri yaygındır. Dolayısıyla kaliteli bir web sitesinde olsanız bile bir bağlantıya tıklamadan önce dikkatli olmalısınız.

Clickbait Nerelerde Kullanılır?
Clickbait Zararlı mıdır?

Clickbait’i Nasıl Tanıyabilirim?

Bu linklere genellikle aşırı sansasyonel bir başlık veya görsel aracılığıyla rastlayabilirsiniz. Ancak Clickbait bağlantılarını fark etmek her zaman bu kadar kolay değildir.

Bazen Clickbait ile meşru bir başlık arasındaki farkı da tespit etmek zordur. Sonuçta haberler de genellikle ilgi çekici içeriklerden oluşuyor. Gazetecilikte şöyle bir deyim de vardır: “Bir köpek bir insanı ısırırsa bu haber değeri taşımaz. Ancak bir insan bir köpeği ısırırsa işte bu haber değeri taşır.” Dolayısıyla gazeteciler de insanların ilgisini çekebilecek haberler yaparak kendi kariyerlerini ileriye taşımak isterler.

Clickbait içeriğinde kullanılan, belirsiz başlıklar ve hayal gücünüze kalan fotoğraflar gibi birkaç yaygın öğe bulunuyor. Ayrıca bu linkler genellikle dikkatinizi çekmek için “Doğru olduğuna İnanamayacağınız 17 Gerçek” gibi numaralandırılmış listeler içeriyor. Birçok bağlantı, sizi tıklamaya çekmek için bu öğelerin bir kombinasyonunu kullanıyor.

Clickbait olan bir makaleye tıklamak üzere olup olmadığınızı anlamanın basit bir yolu daha bulunuyor. Başlık, kendi tepkinizi oluşturmanıza izin verecek objektif ifadeler kullanmak yerine nasıl hissetmeniz gerektiğini söylüyorsa, o başlık muhtemelen Clickbait’tir.

Web Sitesi Sahipleri Neden Clickbait’e İhtiyaç Duyuyor?

Aslında cevap basit. Hem para kazanmak hem de marka bilinirliğini artırmak. Çoğu site, reklamverenleri faturalandırmak veya genel başarılarını ölçmek için sayfa görüntülemeleri veya organik ziyaretçiler gibi trafik yollarını kullanıyor. Dolayısıyla site sahipleri de kolay yoldan görüntülenmelerini artırabilmek amacıyla Clickbait’e başvuruyor.

İnternette bilgi yaymaya çalışan herkes, insanların içeriklerini keşfetmesine yardımcı olan Meta ve Google gibi büyük şirketlerin insafına kalmış durumda. Site sahipleri, değişen algoritmalar ve optimizasyonlarla sürekli olarak baskı altındalar. Dolayısıyla Clickbait’e başvurma nedeni değişse de sansasyonel ve dikkat çekici başlıkların varlığı asla tam olarak ortadan kalkmayacak.

Kullanıcılar Neden Clickbait'e İhtiyaç Duyuyor
Kullanıcılar Neden Clickbait’e İhtiyaç Duyuyor

Sansasyonel Başlıklar ve Önemli Anahtar Kelimeler Kullanmak Trafik İçin Yeterli mi?

Kısa olarak cevaplamam gerekirse hayır. Bazı Clickbait başlıkları sitenize çok fazla trafik çekebilir, bu doğrudur. Fakat Google, sayfa yetkisini ve sıralamasını dikkate alırken ziyaretçi sayısından daha fazla metriği inceliyor.

Her gün yüzlerce kişinin sitenize tıklamasını sağlayabilirsiniz. Ancak içeriğiniz kaliteli değilse, web siteniz kullanıcı dostu değilse, kullanıcılara fayda sağlamıyorsanız bu tek başına yeterli olmayacaktır.

Clickbait Kullanmaktan Kaçınmak İçin Ne Yapabilirim?

Sayfa başlıklarına ve başlık yapınıza dikkat etmelisiniz. Google’ın algoritmaları sitenizde yazılan içeriği anlayabilir ve ayrıca başlık ile içeriğin eşleşip eşleşmediğini de kontrol eder.

Google, en son Sayfa Başlığı Güncellemesi ile artık sayfanızın başlığı içeriğiyle tam olarak eşleşmediğinde arama motorunun bir yedek başlık etiketi görüntülemesini sağlıyor. Bunu önlemek için sayfa başlığınızın ve başlıklarınızın içeriğinizin ne hakkında olduğunu doğru bir şekilde yansıttığından emin olmalısınız.

Clickbait kullanmaktan kaçınmak istiyorsanız SEO dostu başlıklar ve kaliteli içerikler oluşturmalısınız. Sayfanızın başlıklarını SEO uyumlu şekilde ve konu içeriğiyle alakalı şekilde yazmalısınız.

Clickbait Örnekleri

Maalesef ülkemiz medyasında bunun çok fazla örneğini bulmak mevcut. İşte benim yakaladıklarımdan bazıları 🙂

Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri
Clickbait Örnekleri

Clickbait’e Aldanmamak İçin Ne Yapmalıyım?

Clickbait’in ne olduğunu artık öğrendik. Şimdi bundan kendimizi nasıl koruruz buna bakalım. 🙂 Öncelikle bazı haber siteleri var ki sürekli clickbait haber yapmayı severler. İşe bu sayfaları unfollow ederek başlayabilirsiniz. 🙂

İkinci olarak bazı proje sayfalar var ki clickbait’e kanmanızı önleyecek paylaşımlar yapıyorlar. Bunlardan birisi yıllardır takip ettiğim Limon Haber 🙂

Ben clickbaitten korunmak için Limon Haber’i takip ediyorum. Sizler de başlıklara dikkat ederek, Limon Haber gibi sayfaları takip ederek clickbait’ten kolaylıkla kurtulabilirsiniz. 🙂

Clickbait Örnekleri
Clickbait’e Aldanmamak İçin Ne Yapmalıyım?
Clickbait Örnekleri
Clickbait’e Aldanmamak İçin Ne Yapmalıyım?

Güncel gelişmeler için Telegram kanalıma katılın: https://t.me/ahmetbalatcom

Öneri İçerik: Google Ads Maksimum Performans Kampanyası Nedir?
https://www.ahmetbalat.com/google-maksimum-performans-kampanyasi-nedir/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu