Dijital Pazarlama

X, Y ve Z Kuşakları Nedir?

X, Y ve Z Kuşakları Nedir?

Günümüz toplumlarını var eden insan topluluklarına kuşak denir. Kuşaklar belirli özellikler doğrultusunda farklılıklar gösterir bu da kuşaklar arası çatışmalara sebebiyet vermektedir. Kuşaklar arası farklılıklar her yüzyılda, her dönemde, her çağda belirgin olarak hissedilmektedir. Kuşaklar arası çatışmalar toplumda önemli problemlere dönüşürken, eski kuşakların yenileri anlamaya çalışması toplumun gidişatı açısından son derece önemlidir. Günümüzde kuşaklar (jenerasyon) keskin çizgilerle 3’e ayrılır. X, Y ve Z kuşakları.

X nesli, 1965–1979 arası doğanlara denir. Teknolojiye adapte olmakta ciddi sorunlar yaşayan, değişimi kabul etmekte zorlanan, kurallara uyumlu, belirli bir disiplin çerçevesi içerisinde yetişmiş, sabırlı ve otoriteye saygılı kuşak X kuşağı olarak adlandırılmaktadır.

· X kuşağı toplumsal sorunlara duyarlıdır.

· X kuşağı iş konusunda deneyimlidir ve çalışmayı seven yapıları vardır.

· X kuşağı para kazanabilmek için çalışır. Onlar için iş yerindeki huzur, güvensizlik ve iş yükü önemli değilken alacakları para büyük önem arz etmektedir.

· X kuşağı teknolojiyi eğlence amaçlı değil işlerini halletmek için kullanır. Bilgisayarda işini halleden X kuşağı, işini hallettikten sonra bilgisayarını kapatır ve işi düşene kadar açmaz.

· X kuşağı kendi problerini kendi başına çözmekte ustadır. Diğer kuşakların kendi problemlerini çözmelerinde X kuşakları onların en büyük yardımcısıdır.

Y nesli, 1980–1994 arası doğanlardır. Y kuşağı hiyerarşi içerisinde çalışmayı sevmeyen, iş hayatına atılır atılmaz kendi işinin patronu olmayı isteyen ve para harcamak için çalışan kuşaktır. Teknolojiye bağımlı ve X kuşağıyla da tamamen kopuk olmayan Y kuşağı; X ve Z kuşakları arasında tam bir köprü konumundadır. Y kuşağının ara bulucu ve iki kuşağa da ılımlı bir yapısı olmakla birlikte Y kuşağı parayı amaç olarak değil araç olarak görmektedir. Y kuşağına göre eğlence ve huzur ön planda ve bunları elde edebilmek için para sadece bir araç konumundadır. Y nesli Z kuşağına göre daha olgun, X kuşağına göre daha heyecanlı bir nesildir.

· Y kuşağı hayata gözlerini çok kanallı televizyonlarla açmış ve internetle büyümüştür.

· Y kuşağı sanal görüşmenin yanında yüz yüze görüşme yapmayı da benimsemiş durumdadır.

· Y kuşağı sabırsız olduğundan çabuk iş değiştirir. Bu nedenle sadakatsizdirler.

· Y kuşağı özgüveni yüksek ve kararlı bir yapıya sahiptir.

· Y kuşağı para için çalışmak yerine yaşamak için çalışır. Onlara göre iş huzurunun yanında para ikinci plandadır. Bu konuda X kuşağından keskin bir çizgiyle ayrılmaktadırlar.

· Y kuşağı genel olarak sosyal medya, pazarlama, bilişim ve iletişim sektörlerinde çalışmayı tercih etmektedir.

· Y kuşağı, kendisini iş yaşamında ispat etmek için yaratıcı işler ortaya koymaya oldukça hevesli durumdadır. Bu da iş yaşamında rekabeti artırmaktadır.

· Y kuşağı eğitime önem verir. Şirket içi eğitimlere katılım oranları oldukça yüksektir.

· Y kuşağı yüksek otorite ve hiyerarşik yapılardan nefret eder. Bu nedenle kendi işlerinin patronu olabilmek için ellerinde proje, yatırımcı yatırımcı dolaşırlar. Girişimci bir ruha sahiptirler. 🙂

Gelelim Z kuşağına. Z kuşağı kimi uzmanlara göre milenyum kuşağı olarak adlandırılmaktadır. 2000 yılı yakınlarında doğan bu kuşak artık sokaklarda yakan top oynamaz. Z kuşağı teknolojinin direkt kucağında doğan, teknolojiyle yaşayan bir kuşaktır. Mahalle arkadaşlığının yok olmak üzere olduğu bu dönemde Z kuşağı internet aracılığı ile sosyalleşmeyi tercih eder. İnternet sitelerinde arkadaş edinen bu kuşak, sanal alemi etkin bir şekilde kullanmaktadır.

· Z kuşağı teknolojiye en kolay adapte olan kuşaktır.

· Z kuşağının dikkat süresi kısa ancak aynı anda birden fazla işi yapabilme yetenekleri yüksektir.

· Günümüzün eğitim sistemi Z kuşağının ilgisini çekmemektedir. Z kuşağı için alternatif eğitim sistemi geliştirilmeli, teknolojik ortamlarda bu kuşağın ilgisi eğitime çekilmelidir.

· X kuşağı ile en çok çatışan kuşak Z kuşağıdır. Y kuşağı arabulucudur.

· Z kuşağı yaşadığı her anı sosyal medyada paylaşmaktan çekinmez.

· Z kuşağı kompleksiz bir kuşaktır. Söylemek istediklerini karşı tarafa direkt söylemeleri, kuşak çatışmalarını artırmaktadır.

· Z kuşağı yabancı dile en çok aşina olan kuşaktır. Yakın zamanda hepsi en az 2 dil bilerek yetişecektir.

· Z kuşağı yaratıcılığı en yüksek olan kuşaktır.

· Z kuşağı çabuk sıkılan, çabuk tüketen ve hızlı yaşayan bir kuşak olduğundan markaların bu kuşağa hitap edebilmesi için sürekli yenilikler yapmaya ihtiyacı vardır.

· Z kuşağı azimli ve hırslı bir yapıya sahip değildir. Bu nedenle uzmanlar gelecekte iş hayatında sık sık kriz dönemleri yaşanacağını belirtmektedir.

· Z kuşağında şirket, takım ve birliktelik gibi kavramlar olmadığından markaların ileride sıkıntı yaşayacağı şimdiden ortadadır.

· Uzmanlara göre zaman ve emek gerektiren meslek dalları zamanla önem kaybedecek ve hatta yok olacaktır.

· Z kuşağı rutin işleri yapmayı sevmeyen, kılık kıyafet açısından rahat ve disiplinden uzak yaşamayı seven bir kuşak olacağından ileride meslek dallarında çok büyük esneklikler olacaktır.

25 Yorum

  1. Okul Öncesi öğretmenliğinde okuyorum. Sizi gerçekten tebrik ederim. İnternetteki en detaylı ve kapsamlı yazı olmuş

  2. X Y ve Z kuşakları ile ilgili Google’daki en kapsamlı ve açıklayıcı yazı 🙂 harikasınız gerçekten. Bilgi için teşekkür ederiz

  3. Evrim Kuran’ın “Bir kuşağı anlamak” adlı kitabını öneririm. Ömrünün yarısını kuşak araştırmalarına adamış bir isim..

  4. Ahmet Bey,
    Bu yazınızı PEDAGOJİ ANSİKLOPEDİSİ adlı kitabıma almak istiyorum.
    İzin verip vermeyeceğiniz hususunu mail adresime bildirmenizi rica ederim. Saygılarımla.
    Dr. Nusret Alperen

    nusretalperen1944@gmail.com

  5. 65 yılından başlayan X kuşağının yaşı 44 (veya bu yıl için 45) yazılarak yanlış hesaplanmış

    1. Merhaba Funda Hanım, bu yazıyı birkaç yıl önce yazarak kendi siteme eklemiştim bu nedenle tarihlerde ufak hatalar olabilir. İlginiz ve yorumunuz için teşekkürler 🙂

  6. Çok tatminedici bir yazı olmus, yabancı sitelerde bu kadar fazla bilgi yok. Tebrik ve teşekkür ederim.

  7. Ahmet bey, öncelikle ince ince kaleme aldığınız bu tanımlama yazısı için teşekkürler. Fakat malumdur ki, bu gibi kavramların net olarak ne anlatmak istediği tam belli değildir. Ve bu tanımlamalar özellikle Z kuşağı (pozitif veya negatif anlam da) ne olursa olsun, gelişmiş ülkelere has bir olgu veya sorundur. AB-ABD-Rusya- (kısmen Çin ve Japonya, Kore vb. gibi. (Türkiye de X ve Y-kuşağı varmı dır? bilemem,incelenmesi lazım, fakat Z-kuşağı kesinlikle yok. Bunun olmaması da, aslında gelecek kuşaklara ve de çağlara bir köprü görevi yapacak olan bu önemli kuşağın eksikliği demektir. Türkiye de Z kuşağı diyemeyiz fakat 2000 sonrası şehirlere göç sonucunda doğmuş olup hemen bitişiğinde ki, egemen bir siyasi bir parti çevresinde şekillenmiş, bir 2000 sonrası gençlik mevcut ve Türkiyede asıl olarak bunun araştırılması lazım. Teşekkürler. (NOT: herhangi bir siyasi taraftarlığım yoktur.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu