Start-up Ne Demek? (Bilmeniz Gerekenler)
“Start-up” terimi bugünlerde oldukça popülerlik kazandı. Her geçen gün daha fazla insan girişimci olmakla ilgileniyor ve bu nedenle kendi işini kuruyor. Ayrıca artık yeni işletmelere yardım etmekle ilgilenen daha fazla kuruluş var.
Günümüzde start-up kavramının gerçekte ne anlama geldiği ve neyi temsil ettiği konusunda bazı belirsizlikler mevcut. Dolayısıyla bu yazımda sizlere Start-up Nedir? Çeşitleri nelerdir? Detaylıca bahsedeceğim. İyi okumalar dilerim 🙂
Start Up Nedir?
Start-up hakkında anlaşılması gereken ilk şey bu kavramın kesin bir tanımının olmadığıdır. Çünkü kelimenin anlamı oldukça kapsamlıdır. Fakat start up’ın tanımını yapmamız gerekirse kavramı, “çözümün açık olmadığı ve başarının garanti edilmediği bir sorunu çözmek için çalışan bir şirket” olarak tanımlayabiliriz. Bu ifade doğru olsa da, bu kavramın arkasındaki felsefenin tamamını tanımlamıyor malesef. Bu nedenle, tüm start-up’ların (girişimlerin) ortak olarak sahip olduğu özellikleri aşağıda sizler için sıraladım.
Start-up’ın Özellikleri Nelerdir?
- Yenilik
Yeni kurulan bir Start-up‘ın pazarda rekabet avantajı elde edebilmesi için farklılaştırıcı bir özelliğe sahip olması gerekir. Ürünlerinde veya şirketle ilişkili iş modellerinde yenilik sağlaması oldukça önemlidir. İnovasyon, bir start-up’ın başarısında önemli rol oynar. Bu nedenle tüm girişimciler start-up’larının yenilik yönünü ciddiye almalıdır.
2. Yaş
Start-up, marka yönetimi, satış ve işe alım sürecinin ilk aşamalarında olan yeni bir şirkettir. Çoğu zaman bu kavramın 3 yıldan daha kısa bir süredir piyasada olan işletmelere verilmesi doğru bir tanımlama değildir. Yani, 7 yıllık bir şirket hala bir start-up olabilir.
3. Risk
Yenilikçi yönü ile ortaya çıkan bir start-up‘a sahipsiniz. Burası cepte. Ne kadar yenilikçi olsanız da işinizin başarısını sağlama konusunda her zaman bir belirsizlik vardır. Bu nedenle start-up’lar, başarısızlık oranı yüksek risk yatırımları olarak kabul edilir.
4. Esneklik
Esneklik özelliği, sürdürülebilir bir start-up modeli olma yolunda temel yapı taşlarından biridir. Bir start-up çok dinamiktir ve ortaya çıkabilecek olumsuzluklara uyum sağlamaya hazır olmalıdır. İş fikrinizin onaylanma sürecini de hesaba katarsanız, start-up’ınızın ürünlerini, müşteri gereksinimlerini karşılayacak şekilde uyarlamaya hazır olması gerekir.
5. Problem Çözme
Yenilikçiliğiyle bağlantılı olarak start-up, pazardaki mevcut herhangi bir sorunu çözmeye odaklanır. Bu nedenle start-up’lar yalnızca pazarda değil, aynı zamanda ürün veya hizmetiniz aracılığıyla insanların yaşamlarında da bir fark yaratmaya odaklanır.
6. Ölçeklenebilirlik
Start-up, sürekli olarak ölçeklenebilir ve tekrarlanabilir bir iş modeli arayışında olan, insan veya finansal kaynakları artırmaya ihtiyaç duymadan büyüyebilen bir şirkettir.
7. Çalışma Ekibi
Start-up’lar genellikle çok az kişiden oluşur. Start-up tanımlaması için tek belirleyici faktör olmasa da, 100’den az kişinin çalıştığı işletmeleri bir start-up olarak adlandırmak oldukça yaygındır.
Kısacası start-up’ı, “gerçek hayattaki sorunları bir ürün veya yenilikçi hizmet aracılığıyla çözmek için gelişiminin erken aşamalarında olan bir şirket” olarak düşünebiliriz.
Start-up Teknolojik Olmak Zorunda mıdır?
Dünya çapındaki start-up‘lar düşünüldüğünde bu, çok sorulan bir sorudur. Bu tür şirket ve teknoloji arasındaki bağlantılar 1990’lardan geliyor. Çünkü “dotcom” şirketlerinde start-up türleri daha yaygındır. Halihazırda var olan start-up’ların çoğu, doğası gereği teknolojik olmasına rağmen, konsept onlara özgü değildir. Start-up‘ın özü, çok sayıda insana büyük ölçüde ulaşan yenilikçi fikirler aramaktır.
Start-up Türleri
Start-up nedir? Sorusuna açıklık getirdikten sonra, çeşitli start-up türlerini tanımlamanın zamanı geldi. Pazardaki artan talep nedeniyle geleceğin girişimcilerinin, fikirlerinin uyduğu start-up türlerine sahip olduklarını bilmeleri önemlidir.
Silikon Vadisi’nin saygın bir girişimcisi olan Steve Blank’a göre, 6 farklı türde start-up mevcut:
1- Yaşam Tarzı Start-up
Kendileri adına nasıl, ne zaman ve ne şartlarda çalışmak isterlerse o şekilde çalışan girişimciler bu başlıkta yer alıyor. Bu kişilere örnek olarak, freelancer veya web tasarımcıları verebiliriz.
2- Küçük İşletme Start-up
Sahiplerinin daha az iddialı hedefler izlediği küçük işletmeler, yalnızca ailesi veya rahat bir yaşam sağlamak için kurulan start-up örnekleridir. Bunların örnekleri arasında kuaför salonları, bakkallar, pastaneler, kafeler sayılabilir.
3- Ölçeklenebilir Start-up
Bu girişimciler, en baştan sahip olduğu iş fikri ile dünyayı değiştirebileceğine inanırlar. Ayrıca, yatırımcıların dikkatini çekmek ve fikirlerini gerçekleştirebilmek için bir iş modeli bulma konusunda endişe duyarlar. Bu start-up’lara örnek olarak Google, Uber ve Facebook verilebilir.
4- Satın Alınabilir Start-up
Bu start-up’lar, dikkatleri çeken olumlu sonuçlar elde ettikten sonra büyük şirketlere satılma hedefi ile doğarlar. Bu tür, başlangıç Web çözümleri geliştirme şirketlerinde ve mobil cihazlarda çok yaygındır. Bunun bir örneği, Facebook‘un Instagram‘ı satın almasıydı.
5- Büyük Şirket Start-up
Büyük start-up modelleri, yenilikçi doğarlar. Fakat sınırlı bir yaşam süresine sahiptirler. Pazar değişiklikleri, kullanıcı tercihleri, rekabet baskıları nedeniyle bu işletmeler, farklı pazarların yeni kullanıcıları için yenilikçi ürünler yaratma eğilimindedir. Büyük şirket start-up’lara örnek olarak; Getir, Armut ve BiTaksi verilebilir.
6- Sosyal Start-up
Son olarak, girişimcilerin toplumda bir fark yaratmak ve daha iyi bir dünya kurmak istedikleri start-up’lar da mevcut. Böylece asıl amaç kar elde etmek değil, topluma olumlu katkı sağlamaktır. Örnek olarak hayır kurumları, dernekler verilebilir.
Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa Bir Cevap Yazın kutusundan bana iletebilirsiniz. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere sağlıkla kalın. 🙂
Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel gelişmeler için Telegram kanalıma katılın: https://t.me/ahmetbalatcom
ÖNERİ İÇERİK: https://www.ahmetbalat.com/tiktokta-nasil-reklam-verilir/