ROAS Nedir? Nasıl Yapılır?
Günümüzde dijital reklamların önemi ve bu alan için ayrılan bütçe miktarları, reklam harcamalarından elde edilen geliri hesaplamanın (ROAS) önemini bizlere göstermektedir. Bu nedenle ROAS’ın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını bilmeniz gerekiyor.
Sektörünüz, reklam bütçeniz veya stratejiniz ne olursa olsun, yalnızca reklam harcamalarınızı izlemeniz ve ölçmeniz değil, aynı zamanda reklam harcamalarınızın performansını da maksimize etmeniz gerekiyor.
Sizlere bu yazımda ROAS nedir? Nasıl yapılır/hesaplanır? Detaylı bir şekilde anlattım. İyi okumalar 🙂
ROAS Nedir?
ROAS kelimesi, “Return on Ad Spend” kelimelerinin baş harfleri ile oluşturulmuş İngilizce bir kısaltmadır. Türkçeye, “reklam harcamalarının geri dönüşü veya getirisi” şeklinde çevirebiliriz.
Reklam maliyetlerinin verimli kullanılmasını sağlayan ROAS, dijital reklamlar için hesaplanan ve takip edilen bir pazarlama ölçüm değeridir. Spesifik bir reklamın gideri ile o reklam sayesinde doğan gelir göz önüne alınarak elde edilen ROAS, reklamın sayısal performansını net bir şekilde ortaya koyar.
ROAS Nasıl Hesaplanır?
ROAS’ı hesaplayarak, hangi reklam stratejilerinin işe yaradığını belirleyebilir ve bu teknikleri diğer reklam kampanyalarına da uygulayabilirsiniz. ROAS’ı kullanmak reklam stratejilerinizi ve ekonomik getirilerinizi iyileştirmenize yardımcı olmaktadır.
ROAS’ınızı hesaplamak için, reklam kampanyanızın toplam gelirini, toplam maliyetine bölmeniz gerekmektedir.
ROAS = Reklamlardan Gelen Gelir (Ciro) / Reklam Maliyeti x 100
Bu formülle reklamlarınızın ROAS değerine ulaşabilirsiniz.
Örneğin; 100 TL’lik bir reklam harcaması yaptınız ve reklamlardan elde ettiğiniz gelirse 1.000TL oldu. 1000TL / 100TL x 100= 1.000 (ROAS değeri %1000 olmuş oluyor)
Yani, reklamlara 100 TL harcayarak 1.000TL kazanç ettiğinizde ROAS yüzdeniz %1000 oluyor. ROAS, yüzde üzerinden hesaplanmaktadır.
İyi ROAS Nedir?
İyi bir ROAS, kâr marjınız, sektör ve ortalama tıklama başı maliyetiniz dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. ROAS’ın kurulu olması satışlarınızı direkt olarak artıracak gibi bir düşünce yanlıştır. Çünkü ROAS bir e-ticaret sitesini tek başına başarıya ulaştırma noktasında yetersiz kalabilir.
- Sattığınız ürünlerin kalitesi,
- Fiyatı,
- Sektördeki rekabet düzeyi,
- Web sitesinin hızı, mobil uyumluluğu vb teknik özellikleri,
- Dönemsellik,
- İnsanların ürüne olan ilgisi gibi pek çok farklı sebep satışların artması noktasında önem taşır.
Facebook Reklamlarında ROAS Kullanmanın Kuralları
ROAS, hem Google Ads hem de Facebook & Instagram kampanyaları için teklif stratejisi olarak kullanılabilir.
ROAS’ı maalesef tüm e-ticaret siteleri kullanamıyor. ROAS kullanmanın Google Ads reklamları ve Facebook & Instagram reklamları için ayrı ayrı kuralları bulunmaktadır.
Facebook & Instagram reklamlarında ROAS kullanmanın kuralları:
- Web sitenizde Facebook Piksel kodunun ekli olması,
- Alışveriş olaylarının sitenizde kurulu olması,
- Dinamik para birimi değeri kodunun web sitenizde yüklü olması,
- Daha öncesinde Facebook & Instagram reklamlarıyla en az 100 adet alışveriş işlemi gerçekleştirilmiş olması,
- 7 gün içerisinde Facebook & Instagram reklamlarıyla en az 10 adet alışveriş işleminin gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
ROAS’tan en iyi sonuç almak için benim önerim, 90 günlük bir dönüşüm kampanyası sonrasında ROAS’ın kullanılması olur.
Google Ads Reklamlarında ROAS Kullanmanın Kuralları
Facebook & Instagram’da olduğu gibi Google Ads’te Hedef ROAS teklif stratejisini kullanabiliriz. Ancak Google Ads’te ROAS kullanabilmek için de bazı kurallar bulunmaktadır:
- Hedef ROAS teklifini kullanmak için Google Ads dönüşüm kodlarının (dinamik para değeri koduyla birlikte) web sitesinde kurulu olması gerekir.
- Google reklamlarıyla son 45 günde en az 20 dönüşüm elde etmiş olmak gerekir.
- Buna istisna olarak, Google Ads Arama Ağı reklamlarıyla son 30 günde en az 15 dönüşüm elde etmiş olmak gerekir.
- Google, Hedef ROAS ile en iyi sonuçların elde edilmesi için makine öğreniminin tamamlanması amacıyla, son 30 günde en az 50 dönüşüm elde etmiş olmayı önermektedir.
- Uygulama Kampanyalarında, her gün en az 10 dönüşüm (veya 30 gün içinde 300 dönüşüm) gerekir.
Hedef ROAS’tan en iyi sonuç almak için benim önerim, 90 günlük bir dönüşüm kampanyası sonrasında ROAS’ın kullanılması olur.
ROAS İşletmeniz için Neden Önemli?
- Reklam kampanyalarınızın ortalama performansını ve finansal getirisini değerlendirebilirsiniz.
- Reklam harcaması artışlarını, kampanya bütçe değişikliklerini ve daha pek çok stratejiyi desteklemek için doğru verileri elde edebilirsiniz.
- En değerli ve en yüksek performansı gösteren reklam kampanyalarını, reklam gruplarını belirleyebilirsiniz.
- Reklamlarınız için gelecekteki değişikliklere ve stratejilere karşı ortalama değerler ve öneriler elde etmiş olursunuz.
Genel olarak, ROAS’ınızı hesaplamak, size ve ekibinize reklam kampanyanızın performansı ve kalitesi hakkında bilgi verir. ROAS ile reklam harcamalarınızı optimize etmek için kullanabileceğiniz işlemleri yapabilir ve ayrıntılı veriler elde edebilirsiniz. Formülü hesaplayıp reklam kampanyalarınızın performansını tahmin ederek, reklamlardan gelecek olası satış rakamlarını da önceden tahmin etmiş olursunuz.
ROAS ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizlere iletmeye çalıştım. Bu yazımızın da sonuna geldik. 🙂
Aklınıza takılanları sayfanın altında bulunan Bir Cevap Yazın kutusundan iletebilirsiniz. Beni sosyal medyada takip ederek güncel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.
Öneri içerik:
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır? https://www.ahmetbalat.com/google-ads-anahtar-kelime-planlayici-nasil-kullanilir/
Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel gelişmeler için Telegram kanalıma abone olun: https://t.me/ahmetbalatcom