Dijital Pazarlama

Metaverse Nedir? (Kapsamlı İçerik)

Metaverse, bugünlerde herkesin de hakkında konuştuğu üzere çevrimiçi yaşamlarımızda devrim yaratacak gibi görünüyor. Peki, “Metaverse” tam olarak nedir? Yakında hepimiz Metaverse evreninde mi yaşayacağız? Yoksa fikir sadece ikinci yaşam şekli imkanlarını mı doğuruyor? Gelin birlikte inceleyeyim. 🙂

Metaverse Nedir?
Metaverse Nedir?

Metaverse Terimi İlk Nerede Kullanıldı?

“Metaverse” terimi ilk olarak Neal Stephenson’ın 1992’de yazdığı siberpunk (ileri teknoloji) romanı Snow Crash’te kullanıldı. Metaverse romanda, dünya çapındaki fiber optik ağ üzerinden halka sunulan ve sanal gerçeklik gözlüklerine yansıtılan “ortak hayali yer” olarak ifade ediliyor. Bu yerin içinde binalar, parklar, işaretler, üç boyutlu uzay-zaman kurallarının göz ardı edildiği özel mahalleler ve serbest savaş bölgeleri gibi gerçekte var olan ya da olmayan şeyler inşa edilebiliyor. Ayrıca insanlar bu yere birbirlerini avlamak veya öldürmek için de gidebiliyor.

Meta (eski adıyla Facebook) CEO’su Mark Zuckerberg ve iş arkadaşları, şirketin yeni adını duyurdukları geçen haftaki Facebook Connect açılış sunumunda, sıkça Metaverse kelimesinden bahsetti. Stephenson ise Facebook ile aralarında herhangi bir ilişkisinin olmadığını açıkça belirtti. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte Facebook’un Metaverse yorumunun, Stephenson’ın başlangıçta tanımladığından oldukça farklı olacağını öngörebiliyoruz.

Metaverse nedir?
Metaverse nedir?

Metaverse Ne Anlama Geliyor?

Facebook Connect açılış konuşmasında Zuckerberg:

“Metaverse’i anlamanın en iyi yolu, kendi deneyiminizden geçiyor. Fakat bu deneyimi yaşamak biraz zor çünkü Metaverse henüz tam olarak mevcut değil.” dedi

Konuşmanın başka bölümünde ise Zuckerberg, Metaverse vizyonunu sürükleyici ve somutlaştırılmış bir internette bugün bilgisayar veya telefon düzeyinde yapabildiklerimize uymayan ve tamamen yeni kategorilere sahip olacak şeklinde tanımladı.

Metaverse evreni için oyun oynamak, alışveriş yapmak ve bir şeyler yaratmak gibi hayal edebileceğiniz hemen hemen her şey kelimelerini içeren açıklamalar yetersiz kalacak.

Metaverse ne anlama geliyor?
Metaverse ne anlama geliyor?

Metaverse “Avatar Evreni” ile Tanışın

Web sitesinde veya sosyal medya platformunda, bir kullanıcı adı ya da küçük fotoğrafla temsil ediliyor olabilirsiniz. Metaverse evreninde ise hareket edebilen, konuşabilen veya hareketli eylemler gerçekleştirebilen özelleştirilebilir bir avatarla temsil edileceksiniz.

Sanal gerçeklik alanındaki gelinen nokta, kullanıcıların sanal gözlükler aracılığıyla görebilmelerine olanak sağlıyor. Ayrıca sanal nesnelerle hareket etmek ve etkileşim kurmak için davranış sensörleri sayesinde soyut avatarlarını somutlaştırabilmelerini de sağladı. VRChat gibi alanlar bizlere artık VR avatarlarının neler yapabildiklerini ayrıntılı olarak gösteriyor.

Metaverse avatar evreni
Metaverse avatar evreni

Avatarların yaşaması ve etkileşim kurması için kalıcı bir “dünya”

Metaverse evreninde her bir kullanıcı, çevrimiçi oturumlar arasında öğelerin ve mülkün herkes için kalıcı olduğu tek bir sanal dünyayı paylaşır.

Ancak teknik nedenlerle Metaverse, kullanıcıların küçük parçalanmış alt kümelerle etkileşime girebilecekleri sistemi sunuculara böler.

Metaverse Evreninde Fiziksel veya Sanal Mülk Sahibi Olabileceğiz

Metaverse evrenindeki sanal mülk kavramı, hesabınızla ilişkili olan Neopets JPG’sinden World of Warcraft’taki güçlü ekipman koleksiyonuna kadar her şey anlamına gelebilir. Her iki durumda da sanal mülkünüz size bağlı kalır ve oturumlar arasında kaybolmaz.

Meta, kullanıcıların kendi Metaverse içeriklerini oluşturmalarına izin verecek. Kullanıcılar, kendi sanal dünyalarını kendileri inşa edebilecek. Dolayısıyla Metaverse üreticileri de bu evrende bir şeyi oluşturmak için çok fazla zaman ve çaba harcamak zorunda kalmayacak.

Metaverse evreninde mülk edinmek
Metaverse evreninde mülk edinmek

Metaverse evreninde inşa edilebilecek yapıları kullanıcının hayal gücüne bıraktığımızda neler olabileceği hakkında fikir edinmek amacıyla Minecraft ve Roblox gibi oyunları inceleyebilirsiniz.

Ancak bir Metaverse evrenini sanal nesnelerle doldurmak, kullanıcıların her şeyi yapmasına izin vermek kadar basit değildir. Çünkü kullanıcı ticari bir amaç için Metaverse evrenindeyse kontrol, moderatörlük ve telif hakkı ihlali soruları burada büyük önem kazanabilir.

Sanal mülkünüzü değiştirme veya satma imkanı

Metaverse evreni, World of Warcraft altın çiftçiliği için fiyatların aşırı yüksek olmadığı döviz borsalarından, EVE Online’dakiler gibi katı olarak düzenlenmiş piyasalara kadar değişkenlik gösterebilir. Bunların dışında, yayıncı tarafından oluşturulan sanal arazinin ve oyuncu mülkiyeti konusundaki anlaşmazlıkların ABD mahkemelerinde tartışıldığı Second Life gibi oyunlar da var olacak.

Birden Fazla Büyük Şirketten Paylaşılabilen IP Evreni

Metaverse fikrinin bu unsuru, Joust ve Dungeons’dan Dragons, WarGames, Monty Python ve Holy Grail’e kadar sayısız sanal dünyayı birleştiriyor.

Sanal dünyaya sahip olan 2011 romanı ve Ready Player One filmi, paylaşılan IP evreni kavramını büyük ölçüde popüler hale getirdi.

Metaverse IP Evreni
Metaverse IP Evreni

Metaverse evreni sınır belirlemeyerek duvarları yıkıyor. Hangi karakter ya da hangi platformda olduğunuzun bir önemi olmadan evrenleri birleştirecek. Örneğin; Metaverse, Gandalf’ın Bugs Bunny ile savaşabileceği sanal dünyalara izin verebilir. 🙂

VR veya AR gözlükleri aracılığıyla 3D Gerçeklik

VR (Sanal Gerçeklik – Virtual Reality) veya AR (Artırılmış Gerçeklik – Augmented Reality) gözlükler, tam anlamıyla Metaverse evrenine ulaşabilmenin son adımı olarak görülüyor.

Sanal ve artırılmış gerçeklik, bilgisayarlarımızın düz ekranlarını aşarak, 3 boyutlu avatarlar aracılığıyla gerçek anlamda varlığını hissettiğimiz bir dünyaya ilerlememize izin verebilir. Meta’nın açılış konuşmasında belirttiği gibi odada göz teması kurarak, ortak bir alan duygusuna sahip olduğumuzu ve sadece bir ekrandaki yüzlere bakmadığınızı hissedeceğiz.

Fakat takdir edersiniz ki binlerce insanın bulunduğu ve sanal odalara girip çıktığı bir VR Metaverse’e sahip olmak için birçok teknik problemin üstesinden gelmemiz gerekiyor. 🙂

Kişiselleştirilmiş Sunuculara Ne Dersiniz?

Genel olarak konuştuğumuzda, herhangi bir kurumsal yapı veya programcı grubu, tıpkı herkesin bir sosyal ağ oluşturabileceği gibi Metaverse oluşturabilir. Bu durumlarda tek bir yapı sunucuları yönetir, kullanıcı davranışlarını denetler ve sanal dünyanın nasıl çalışacağına ilişkin kuralları belirler. Bu sunucuyu kendi kişisel odanıza benzetebilirsiniz.

Metaverse ve kişiselleştirilmiş sunucular
Metaverse ve kişiselleştirilmiş sunucular

Madalyonun diğer yüzündeyse, herkesin birlikte çalışabildiği, sunucuların tek ve paylaşılan Metaverse’e bağlandığı, ortak ve üzerinde anlaşmaya varılmış kurallı bir ortam bulunur. Bu sunucuyu ise evinizin salonuna benzetebilirsiniz.

Son olarak, Zuckerberg’ün vizyonunda Metaverse, insanların yalnızca avatar olarak takıldığı bir yer değil, aynı zamanda çevrimiçi yaşamlarının büyük bölümünü de geçirecekleri bir alan sunan çevrimiçi deneyimin tam gelişmiş devrimidir.

Meta ve diğer şirketler, gelecekte bildiğimiz internet kavramının büyük ölçüde veya tamamen yerini alacak ve şirket toplantılarından alışveriş ve büyük sosyal toplantılara kadar her şey için kullanılacak Metaverse evrenini çok çekici buluyor.

Peki, sizler Metaverse hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Bir Cevap Yazın kısmından benimle paylaşabilirsiniz. 🙂

ÖNERİ İÇERİK: E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

https://www.ahmetbalat.com/e-ticaret-nedir-nasil-yapilir/

Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel gelişmeler için Telegram kanalıma abone olun: https://t.me/ahmetbalatcom

Bir Yorum

  1. Ne kadar etkileyici bir şey olsa da, bunu yapan kişinin Mark Zuckerberg olması beni korkutuyor. Şirketin ismini bile şimdiden meta yaptı, yani bu metaverse evrenini tek ele alıp kendi diktatörlüğünde bizi yönlendirmek isteyebilir. Şimdiden bunun önüne geçmek için kanunlar, yasalar çıkartmalıyız. Yoksa özgürlük için kullandığımız internet, prangalarımız olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu