Gerilla Pazarlama (Guerilla Marketing) Nedir?
“Gerilla” kelimesi bizlere anlamı dolayısıyla isyan ve çatışma görüntülerini çağrıştırabilir. Gerilla ve Pazarlama kavramlarının yan yana gelmesiyle aklınızda soru işaretleri oluşabilir.
Gerilla pazarlama, bir tür mücadeleci iletişim biçimi değildir. Aslında büyük kitleler arasında onları kesintiye uğratmadan marka bilinirliğini artırdığı için alışılmamış bir pazarlama şeklidir.
Gerilla pazarlama, sürpriz bir şekilde merak veya şok uyandırmak için tasarlanmış, geleneksel olmayan yöntemler kullanarak tanıtılan ve bunun sonucunda marka bilinirliğini artıran pazarlama yöntemidir.
Terim ilk defa, 1980’lerin başında yazar Jay Conrad Levinson tarafından kullanıldı. Tabii o zamanlar pazarlama genel olarak çok farklı görünüyordu. Günümüzde gerilla pazarlama hala kullanılırken, sürekli büyüyen dijital manzara, yöntemin görünüşünü değiştiriyor.
Gerilla Kelimesinin Kökeni
“Gerilla pazarlaması” terimini duyduğumuzda çoğumuz gerilla savaşını düşünüyoruz. Çünkü bu pazarlama tarzının adını aldığı yer burası. Savaş bağlamında, gerilla taktikleri büyük ölçüde sürpriz unsuruna bağlıdır.
Ancak bu, her gün yaptığımız işe nasıl yansır? Pazarlamada gerilla teknikleri çoğunlukla sürpriz unsuru üzerinde oynar. İnsanları günlük rutinleri içinde beklenmedik bir şekilde yakalayan son derece sıra dışı kampanyalar oluşturmak için yola çıkılır.
Bütçe Dostu Pazarlama Tekniği
Pazarlama uzmanlarının gerilla pazarlamasını gerçekten sevmesinin nedeni, yöntemin oldukça düşük maliyetli doğası ve ilgi çekici, akılda kalıcı çalışmalar olmasıdır. Buradaki yatırım gerçekten yaratıcı ve entelektüel bir yatırımdır. Ancak uygulanması pahalı olmak zorunda değildir.
Gerilla Pazarlama Türleri
Gerilla pazarlama göründüğü kadar niş olsa da birkaç alt kategoriye de sahiptir:
Dış Mekan Gerilla Pazarlama
Bir heykelin üzerine çıkarılabilir bir şey koymak veya kaldırımlara ve sokaklara geçici sanat eserleri koymak gibi önceden var olan kentsel ortamlarda düzenlenir.
İç Mekan Gerilla Pazarlama
Dış mekan gerilla pazarlamasının aksine sadece mağazalar, tren istasyonları ve üniversite binaları gibi iç mekanlarda gerçekleştirilir.
Sinsi Gerilla Pazarlama
Bir ürünü veya hizmeti fark edilir bir şekilde tanıtmak için devam eden bir etkinliğin (konser veya spor oyunu gibi) izleyicilerinden yararlanarak yapılır.
Deneyimsel Gerilla Pazarlama
Dış, iç ve sinsi gerilla pazarlama taktiklerinin tümü kullanılarak gerçekleştirilir. Ek olarak halkın markayla etkileşime girmesini gerektirecek şekilde yürütülür.
Gerilla Pazarlamanın Faydaları
Gerilla pazarlamanın bir işletmeyi tanıtmanın uygun maliyetli ve verimli yolu olduğunu öğrendik. Gelelim gerilla pazarlamanın diğer avantajlarına:
- Artan marka bilinirliği: Gerilla pazarlama, bir şirketin etrafında söylentiler yaratmakla ilgilidir. Kışkırtıcı ve alışılmamış kampanyalar, marka bilinirliği oluşturmak için mükemmel bir yöntemdir.
- Rakiplerden öne çıkmak: Cesur ve akılda kalıcı gerilla pazarlama eylemleri, işinizi rakiplerinizden ayırma açısından çok iyi işler.
- Marka ile duygusal bağ: Gerilla pazarlama, duyguları harekete geçirmede iyi olduğundan, tek bir kampanya marka ile müşteri arasında güçlü bağlantılar oluşturabilir. Bağlantı, alıcılarla kurulan güçlü ve uzun süreli ilişkilerin en önemli noktasıdır.
- Ortaklıklar kurmak: Çoğu gerilla pazarlama kampanyası, birkaç işletme veya kuruluş arasında iş birliği gerektiren karmaşık girişimlerdir. Bu nedenle, gerilla pazarlama, ortaklıklar oluşturmak için iyi bir temel olabilir. Gerilla pazarlama işletmeniz için oyunun kurallarını değiştirebilir. Reklam kampanyalarına bir kuruş harcamadan markanızı dünya çapında ünlü yapabilir.
En Sevdiğim Gerilla Pazarlama Örnekleri
- Frontline markasının bir AVM’de buz pistinde kayan insanları sinek gibi göstermesi 🙂
- MacFries Yaya Geçidi
İsviçre’deki en büyük halk festivali olan Zurifest sırasında McDonald’s, patates kızartması üzerindeki yoğun rekabet dolayısıyla yaya geçitlerini bir porsiyon patates kızartması olarak yeniden şekillendirdi.
- Yaratıcı Reklam Panoları
Reklam panoları, dünya çapında harika bir gerilla pazarlama stratejisi haline geldi. Dürüst olmak gerekirse, bu yaratıcılık seviyesi şimdiye kadar olan birçok pazarlama tekniğini aştı. Seyahat ederken reklam panoları kesinlikle dikkatinizi çekmiştir. Örneğin; Avusturya’daki OldTimer reklam panosunun dikkatinizi çekmemesi mümkün değil.
- Colgate Kampanyası
Diş macunu ve diş fırçası üreten Colgate harika ve yaratıcı bir gerilla pazarlama taktiği uyguladı. Çikolata ve kekin içinde yer alan diş fırçasına benzeyen çubukları tasarladılar. Dolayısıyla bu yiyecekleri tüketen insanlara sonrasında diş çürüklerini önleyebilmeleri için dişlerini fırçalamaları gerektiğini hatırlattılar.
- Şirket Arabaları Animasyonu
Çoğu şirket bu gerilla pazarlama stratejisini benimsemiştir. Örneğin; Duracell bu taktikle otobüs ışıklarını Duracell meşalesi gibi gösterdi. Başka bir animasyon şeklini de Kopenhag Hayvanat Bahçesi tur otobüslerine yılan görünümü vererek özelleştirdi.
- Merdiven Taktikleri
IKEA, mobilya sahiplerinin evlerinde yerden nasıl tasarruf edebileceklerini göstermek için merdiven taktiğini başarıyla kullandı.
Siz de sevdiğiniz gerilla marketing örneklerini aşağıda Bir Cevap Yazın kutusunda benimle paylaşabilirsiniz. 🙂
Öneri İçerik
Pazarlama Hunisi (Marketing Funnel) Nedir?
https://www.ahmetbalat.com/pazarlama-hunisi-marketing-funnel-nedir/
Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından güncel bilgi ve gelişmeler için Telegram kanalıma katılın:
https://t.me/ahmetbalatcom