6-12 Eylül Haftalık Bülten
Yepyeni ve dopdolu bir haftalık bültenle yeni haftada karşınızdayım! Keyifli okumalar dilerim.
*NOT: Haftalık e-posta bülteni Tanıtımlar veya Spam klasörlerine düşüyor olabilir. Lütfen kontrol ediniz.
Instagram, Kullanıcılarını Doğum Tarihi Bilgilerini Girmeye Zorlayacak
Instagram, kullanıcıların doğum tarihi bilgilerini vermelerini zorunlu hale getirdi. Platform, doğum gününü girmeyen kişilerin hesaplarını kilitleyecek. Ayrıca platform, yaş tahmini yapabilen yeni yapay zekasıyla yanlış bilgilerin önünü de kesecek.
Uzun zamandır özellikle 18 yaş altı bireyler için güncellemeler yayınlayan Instagram, yeni kararıyla kişilerin doğum günlerini profillerine girmesini zorunlu kılıyor. Instagram’a göre bu kararın nedenlerinden biri, kullanıcılara daha kişisel deneyimler sunmak. Örneğin; 18 yaş altı kullanıcılar adına reklamveren seçenekleri kısıtlanmış olduğu için aynı zamanda onlara uygun reklamlar gösterilecek.
Instagram’ın, doğum günü ekleme şartını ne zaman aktifleştireceği şu an belli değil. Fakat tahminler, kişilerin en yakın zamanda bildirim almaya başlayacakları yönünde.
LinkedIn, Hikayeler Özelliğine Veda Ediyor
LinkedIn’den gelen açıklamaya göre platformun hikayeler özelliği Eylül ayı içinde sonlandırılıyor. LinkedIn, kişilerin hikaye özelliği yerine uzmanlık ve kişiliklerini ifade edebilecekleri kalıcı videoları tercih ettiklerini belirtti.
Hikayeler özelliği Instagram ve Snapchat kullanıcıları arasında çok popüler olsa da her platformda aynı başarıyı gösteremiyor.
Sosyal Medya Yasası, Yalan Haberlere Hapis Cezası Getirecek
Ekim ayında TBMM açılır açılmaz gündeme gelmesi beklenen sosyal medya yasasına ilişkin detaylar açıklandı. Sosyal medya düzenlemesiyle beraber yalan haberlere ciddi cezalar geliyor. Yeni sosyal medya yasası, yalan haberlere hapis cezası getirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamayla sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de ofis açmalarının yeterli olmadığını ve şirketlere daha fazla yükümlülük getirileceğini belirtti.
İngiltere, Almanya, Singapur ve Fransa gibi ülkelerin kullandıkları yasaları inceleyen hükümet, bunları Türkiye’ye uyarlama yolunda son aşamaya gelmek üzere. Türkiye’nin üzerinde çalıştığı düzenlemeyle Türk Ceza Kanunu’na sosyal medya suçları eklenecek. Kanun kapsamında sosyal medyada yalan haber yapan ve bunları yayan kişilere 5 yıla kadar, hakaret eden kişilereyse 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi tartışılıyor.
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), hükümetin üzerinde çalıştığı sosyal medya kanununa ilişkin başkanlık birimi kuracak. Başkanlık, sosyal medya platformlarıyla internet sitelerinde paylaşılanların dezenformasyon olup olmadığını belirleyecek. Bazı taraflar, böyle kararları alabilecek kurum ve yetkilinin yalnızca mahkemeler olduğunu düşünüyor. Bekleyip hep birlikte göreceğiz. İlerleyen günlerde konuyla ilgili gelişmeleri sizlerle paylaşıyor olacağım. Peki, siz sosyal medya yasası hakkında neler düşünüyorsunuz?
Geleneksel medyada yalan habere herhangi bir yaptırım uygulanmazken sosyal medya üzerine bu şekilde yaptırımlarla baskı kurulmasının arkasında ben art niyet görüyorum dostlar. 🙂
Twitter, Eski Tweet’ler İçin Gizlilik Seçeneği Getiriyor
Twitter, eski tweet’leri kapsayacak yeni politikalar üzerinde çalışıyor. Tweet satıları çoğaldıkça platformdaki paylaşımları silmek ya da kaldırmak zorlaşıyor. Twitter, konuyla ilgili yapacağı yenilikle bizlere, eski tweet’leri gizleme seçeneği sunacak.
Twitter, beğeni ve gönderilerinizi kimlerin görebileceğini seçebileceğiniz gizlilik seçenekleri yayınlamayı planlıyor. Böylece takipçi listelerimiz üzerinde daha fazla kontrol sağlayabileceğiz. Belirlemiş olduğunuz sürenin ardından gönderiniz, diğer kullanıcıların görememesi adına eski tweet’lerde arşivlenecek. Bu süre 30, 60, 90 gün ya da bir yıl olabilir.
Telegram İndirme Sayıları Rekora Koşuyor
Son dönemde sürekli adından söz ettiren Telegram, veri şirketi Sensor Tower’ın verilerine göre indirme sayısında da rekor seviyelere ulaşarak 1 milyar indirmeyi aştı.
Dünyanın en popüler uygulamaları arasında Instagram, WhatsApp, Facebook ve Twitter gibi uygulamalar yer alıyor. Fakat özellikle pandemi döneminde konuştuğumuz WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesi problemi, Telegram’ın en çok indirilen uygulamalar arasında yer almasını sağladı.
Telegram’ın en büyük kitlesini Hindistan, ikinci ve üçüncü olarak %10 ile Rusya, yüzde 8 ile Endonezyalı kullanıcılar oluşturuyor. Sensor Tower verilerine göre Telegram, 2020 yılına kıyasla %61’e varan yıllık büyüme oranları gösterdi.
Diğer sosyal medya platformları gibi Telegram da, 1 milyar indirmeye ulaşarak dünyadaki 5. Sosyal medya uygulaması oldu.
Twitter’a Bitcoin ile Bağış Özelliği Geliyor
Twitter, canlı yayın özelliğini geliştirebilmek adına bünyesine Bitcoin ile bağış özelliği ekleyecek. Güçlenen iddialara göre Twitter’da gerçekleşen canlı yayınlara Bitcoin ile bağış yapabileceğiz.
Twitter’ın Bitcoin ile bağış seçeneğinde Lightning Network altyapısını kullanabileceği söyleniyor. Ayrıca şirketin Twitter ile yakın ilişkiler kurduğu da biliniyor. Kripto para yatırımcıları, Bitcoin ile bağış özelliği sayesinde cüzdanlarından kolayca bağış yapabilecek. Yayıncılardan daha düşük oranlarda komisyon alınacak.
Twitter, kripto paralar konusunda güven kazanmak adına, Bitcoin’le oldukça uzun sürebilen para transfer sürelerini de kısaltacak. Bitcoin ile bağış özelliğinin yürürlüğe girme süresi yayıncıların buna ne kadar sıcak bakacağına bağlı durumda. Eğer Twitter, yayıncılarını Bitcoin’in daha faydalı olduğuna ikna edebilirse özelliği yakın zamanda sıkça konuşabileceğiz.
6-12 Eylül Önemli Günler
6 Eylül Pazartesi
Okulların Açılışı (İlköğretim Haftası)
8 Eylül Çarşamba
Dünya Okuma Yazma Günü
9 Eylül Perşembe
Oyuncak Ayı (Teddy Bear) Günü
İzmir’in Kurtuluşu
12 Eylül Pazar
Video Oyunları Günü
Dünya İlkyardım Günü
Güncel gelişmeler için Telegram kanalıma katılın: https://t.me/ahmetbalatcom
ÖNERİ İÇERİK: E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır? https://www.ahmetbalat.com/e-ticaret-nedir-nasil-yapilir/