10-16 Mayıs Haftalık Bülten
Yepyeni ve dopdolu bir haftalık bültenle yeni haftada karşınızdayım! Keyifli okumalar dilerim 🙂
*NOT: Haftalık e-posta bülteni Tanıtımlar veya Spam klasörlerine düşüyor olabilir. Lütfen kontrol ediniz.
Twitter “Bahşiş Kutusu” Özelliğini Kullanıma Sundu
Twitter, pek çok kişinin merakla beklediği Tip Jar (Bahşiş Kutusu) özelliğini bazı hesaplar için aktif ettiğini duyurdu.
Bahşiş Kutusu özelliğini Android ve iOS kullanıcıları kullanabiliyorlar. Fakat şu anda yeni özelliğin Twitter web sürümü kullanılamıyor.
Bahşiş Kutusu özelliğinin sadece İngilizce versiyonu aktif. Ayrıca özelliği içerik üreticiler, uzmanlar, gazeteciler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar kullanabilecek.
Bahşiş Kutusu özelliği, takip et butonunun yanındaki para ikonuna tıklayarak, aktif olan kişiler için kullanılabiliyor. Bahşiş vermek için PayPal, Patreon, Venmo, Cash App ve Bandcam ödeme yöntemlerinden herhangi biri tercih ediliyor. Türkiye’de PayPal ile ödeme yapamadığımız için Twitter’ın bu yöntemlere alternatif ekleyip eklemeyeceğini henüz bilmiyoruz.
Ticaret Bakanlığı Influencerlar İçin Kılavuz yayınladı
Ticaret Bakanlığı’nın influencerlara yönelik yayınladığı kılavuza göre, artık sosyal medya fenomenleri, denemedikleri ürünleri hedef kitlelerine “deneyimlemiş gibi” gösteremeyecek ve öneremeyecek. Ayrıca influencerlar, ücretli iş birliklerini sözlü ve yazılı olarak açıkça belirtmek zorundalar.
Ticaret Bakanlığı influencerları “etkileyici” olarak tanımladı. Etkileyicilerin kendilerine markalar tarafından hediye edilen ürünleri satın almış gibi göstermeleri de bakanlık tarafından yasaklandı.
Etkileyiciler ürününü kullanan markadan fayda sağlıyorlarsa, kendilerini sadece tüketiciymiş gibi gösteremeyecek.
Ayrıca yeni kılavuz ile verilere dayanmayan test sonuçları veya bilimsel araştırmalarla ilgili iddialarda bulunulamayacak. Doktorlar, eczaneler ve sağlık kuruluşları tarafından verilen ilaç, hizmet ya da ürünlerin tanıtımını yapmak da yasaklandı.
Kılavuzun tamamına buradan ulaşabilirsiniz: https://tuketici.ticaret.gov.tr/duyurular/sosyal-medya-etkileyicileri-tarafindan-yapilan-ticari-reklam-ve-haksiz-ticari-uyg
Facebook’tan Komşular İçin Platform: “Neighborhoods”
Facebook, komşuluk ilişkilerini geliştireceğini iddia ettiği yeni bir platform üzerinde çalışıyor.
Facebook Neighborhoods şu anda geliştirme aşamasında, tam olarak ayrı bir uygulama değil ve özellikle komşuluk ilişkilerine odaklanıyor. Kullanıma geçtiğinde Facebook Neighborhoods ile yerel topluluklara katılabilecek, komşularla bağlantıya geçebilecek ve çevredeki mekanları ve yeni işletmeleri keşfedebileceğiz.
Aslında Neighborhoods sayesinde temelde Facebook’ta yaptıklarımızı daha özel bir şekilde yakın çevremiz ile yapabileceğiz.
Facebook Neighborhoods, ana Facebook profilinizden farklı bir profile sahip ve katılmak için 18 yaş sınırı mevcut.
FaceNeighborhoods şimdilik Kanada‘da kullanıma sunuldu ve yakın zamanda Amerika‘ya da gelecek. Daha sonra da dünyaya yayılacak.
Facebook, Apple Kullanıcılarına Ücretli Olabilir
Apple‘ın iOS 14.5 ile ‘Uygulama Takip Şeffaflığı’ özeliğini yayınlamasıyla Facebook, kullanıcılardan “uygulamaların ücretsiz kalmasına yardım etmeleri” için takip izni istedi.
‘Uygulama Takip Şeffaflığı’ isimli özellik sayesinde iPhone‘larda tüm web siteleri ve uygulamalar, kullanıcıların hareketlerini takip etmek için durumu açıkladıkları bir bildirim ile kullanıcılardan açıkça izin almak zorundalar.
Bu durum tahmin ettiğiniz gibi Facebook ve reklam verenlerin hoşuna gitmedi. Facebook, Instagram ve Facebook için iPhone’larda kullanıcılara sunulan takip izni bildiriminde, ‘Uygulamanın ücretsiz kalmasına yardım et’ şeklinde bir ibare bulunuyor.
iPhone kullanıcılarının, verilerini mi yoksa ücretsiz Instagram ve Facebook’u mu seçecekleri ve Facebook‘un bu konuda nasıl geri dönüşler alacağını merak ediyoruz. Gelişmeleri ilerleyen günlerde sizlerle paylaşıyor olacağım. 🙂
Facebook, Signal Reklamlarını Engelledi
Facebook ve Google gibi şirketler, ilgi duyduğumuz alanları belirleyerek bizden elde ettikleri verilerle karşımıza bu alanlara uygun reklamlar çıkarıyor. Bu durum yanlış ellerde menfaat için kullanıldığında siyasi otoriteyi dahi etkileyerek seçimlere yön verebiliyor.
Signal de bu duruma dikkat çekmek için Facebook hakkında bir video reklam hazırladı ve bunu Facebook’ta yayınladı. Signal’in yayınladığı bu reklam, Facebook‘un hayatımız hakkında ne kadar çok şey bildiğini ve ne kadar spesifik hedeflere sahip olabileceğini insanlara göstermeyi amaçlıyordu.
Signal, yayınladığı reklamlar ile amacına ulaşarak dikkat çekebildi. Fakat Facebook’un da dikkatini çeken bu video platform tarafından engellendi. Bundan sonra Signal aracılığıyla yayınlanan reklamlar Facebook’ta yer alamayacak.
Instagram’a Çok Yakında Gelecek Yeni Özellikler!
Instagram, çok fazla sayıda yeni özelliği test ediyor.
Instagram‘a bir özellik gelmeden önce ilk olarak bu özellikler pilot ülkelerde ve sınırlı sayıda kullanıcı üzerinde test ediliyor. Test başarıya ulaşırsa bu özellikler kademe kademe tüm dünyada, tüm kullanıcılarda aktif ediliyor.
1- Instagram’a PIP (Picture in Picture) özelliği geliyor.
PiP(Picture in Picture) özelliği sayesinde Instagram’da canlı yayın izlerken aynı zamanda uygulamada vakit geçirebileceksiniz. Canlı yayın ekranını küçülterek sağ alta alıp uygulamada gezinebileceksiniz.
2- Instagram canlı yayınlarına moderatör yetkileri geliyor.
Instagram canlı yayınları devam ederken moderatörler, canlı yayına katılan kişilerin mikrofonlarını ve kameralarını istedikleri zaman kapatabilecekler.
3- Instagram Reels’e reklam özelliği geliyor.
Reklam özelliği sayesinde Reels akışınızda sponsorlu reklamlar görebilecek, izleyebileceksiniz. Reels reklamları 30 saniye süre ile yatay ya da dikey şekilde paylaşılabilecek. Ayrıca bu reklamları beğenebilir, paylaşabilir ve onlara yorum yapabilirsiniz.
4- Instagram hikayelerine alt yazı özelliği geliyor.
Captions özelliği ile Instagram hikayelerinize otomatik olarak alt yazı ekleyebileceksiniz.
Özelliği kullanabilmek için hikaye çekerken konuştuktan sonra hikayenize “altyazı özelliği” eklemeniz yeterli olacak.
5- Instagram çocuklara özel olarak “Kidstagram” sürümünü geliştiriyor.
13 yaş ve altındaki çocuklara özel olacak Kidstagram sürümünde ebeveyn denetimi ve güvenlil ön planda tutulacak.
6- Instagram IGTV’de reklam yayınlanabilecek.
Instagram IGTV’de yayınlanabilecek reklamlar sayesinde içerik üreticiler para kazanabilirken, reklam verenler de izleyicilerini reklamlarla hedefleyebilecek.
7- Instagram Reels, Facebook ve WhatsApp’a geliyor.
Instagram geçtiğimiz haftalarda Reels’i Facebook’a entegre edeceğini duyurmuştur. Şimdi ise WhatApp entegre ile Reels videolarını WhatsApp üzerinden izleyebileceksiniz.
8- Instagram’a rozetler özelliği geliyor.
9- Rozetler özelliği sayesinde Instagram kullanıcıları, içerik üreticileri adına rozet bağışı yapabilecekler.
Böylece içerik üreticilerinin para kazanmaları kolaylaşacak. Özellik şu anda Türkiye’de sınırlı kullanıcı için aktif durumda.
10- Instagram canlı yayınları 4 kişi ile yapılabilecek.
Instagram canlı yayınlarına katılım sınırı 2’den 4 kişiye çıkarıldı. Bu özellik şu anda sınırlı kullanıcı için aktif durumda.
10-16 Mayıs Önemli Günler
10 Mayıs Pazartesi
Engelliler Haftası (10-16 Mayıs)
Danıştay ve İdari Yargı Haftası (10-16 Mayıs)
11 Mayıs Salı
İstediğini Yeme Günü
12 Mayıs Çarşamba
Uluslararası Hemşireler Günü (12-18 Mayıs)
13 Mayıs Perşembe
Ramazan Bayramı (13-15 Mayıs)
14 Mayıs Cuma
Eczacılık Günü
Dünya Çiftçiler Günü
15 Mayıs Cumartesi
Dünya Aile Günü
Dünya Pizza Partisi Günü
Hava Şehitlerini Anma Günü
Güncel gelişmeler için Telegram kanalıma katılın: https://t.me/ahmetbalatcom