11-17 Ekim Haftalık Bülten
Yepyeni ve dopdolu bir haftalık bültenle yeni haftada karşınızdayım! Keyifli okumalar dilerim. 🙂
*NOT: Haftalık e-posta bülteni Tanıtımlar veya Spam klasörlerine düşüyor olabilir. Lütfen kontrol ediniz.
Instagram’da IGTV Kaldırılıyor!
Instagram geçtiğimiz günlerde büyük bir kesintiyle gündeme gelmişti. Kesintinin etkisi halen gündemdeyken Instagram şimdi yeni bir haberle karşımızda. Instagram’ın yaptığı açıklamaya göre akışta yer alan videolar ve IGTV, Instagram Video adı altında yayınlanmaya devam edecek.
Facebook sözcüsü Alexandru Voica, Twitter hesabından yaptığı açıklamada; Instagram Video’nun IGTV ve akıştaki videoları tek bir formatta birleştireceğinden ayrıca, insanların yeni video içeriğini keşfetmesini kolaylaştırmak için, profillere yeni bir video sekmesi ekleyeceklerinden bahsetti.
Instagram Video, kullanıcıların profilinde, Reels simgesinin yanında bulunacak. Bu değişiklikle beraber, yeni geliştirilmiş video arayüzüne de erişim sağlayabileceğiz. Videolar için ayrıca filtreler, kırpma, etiketleme gibi fonksiyonları sorunsuz bir şekilde biçimlendirmeye yardımcı olacak yeni özellikler de eklenecek. Yani IGTV kaldırılıyor yerine çok fonksiyonlu video özellikleri geliyor.
YouTube, Canlı Yayınlara Otomatik “Türkçe” Alt Yazı Ekleyecek
YouTube, videolarda alt yazı özelliğini kullanıma sunmasıyla beraber, özellik video içerikler için vazgeçilmez hale geldi. Bu nedenle YouTube, canlı yayınlarda da alt yazı özelliğini başlattı.
YouTube, canlı yayınlarda otomatik olarak oluşturulan alt yazı özelliğini, 1000’den fazla abone sayısı zorunluluğu olmadan, tüm içerik oluşturucular için kullanıma açtı. Yenilikle birlikte, canlı yayınlarda oluşturulan otomatik alt yazıların sadece İngilizce değil, içerisinde Türkçe ile beraber 12 dil için de kullanılabilmesi sağlanacak.
Yeni güncellemeyle beraber bir videoda birden fazla dili desteklemek adına birden fazla ses parçası da eklenebilecek. Otomatik çeviriler ayrıca mobil cihazlar tarafından da desteklenecek.
Twitch, Tekrar Siber Saldırıya Uğradı!
Twitch’e geçtiğimiz günlerde 2. kez siber saldırı yapıldığı düşünülüyor. Önceki saldırı ile bir bağlantısı olup olmadığı henüz tespit edilemese de saldırılar neticesinde, hackerlar platform üzerinde değişiklikler yapmayı başarmışlar. Yeni yapılan bu saldırının ardından henüz kayda değer herhangi bir verinin sızdırıldığına dair bilgi yok. Fakat bir önceki saldırıda şirketin yayın hizmetinin kaynak kodları ve yayıncılara ait ödemeler gibi hassas bilgiler ele geçirilmişti.
Hackerlar tarafından bu kez Dota 2, Smite, GTA V, Minecraft, Apex Legends ve benzer pek çok oyun sayfasının banner görselleri, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos‘un fotoğrafı ile değiştirildi. Önceki saldırı sebebiyle yayıncılar başta olmak üzere tüm kullanıcılar durumdan etkilenmişti. Hackerların tekrar gerçekleştirdiği saldırı sonucu kullanıcılar, Twitch’e olan güvenlerinin sarsıldığına ve mevcut üyeliklerini iptal edeceklerine dair tweet’ler atmaya başladı.
YouTube Music Arka Planda Oynatma Özelliği Artık Ücretsiz!
YouTube’un sahibi Google, yıllardır sayısız kullanıcının en çok istediği arka planda oynatma özelliğini Kanada’daki YouTube Music kullanıcılarına ücretsiz olarak sundu.
Başlangıçta sadece arka planda oynatma özelliğini kapsayan bu girişimin ilerleyen zamanlarda hangi ülkeleri kapsayacağı bilinmiyor. Ancak yakında birçok ülkede bu özelliğin ücretsiz kullanıcılar için aktif olmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra uygulama, kullanıcının isteğine göre istasyonlar oluşturuyor. Platformda çıkan reklamların kaldırılması hala ücretlendirilmiş bir sisteme dayanıyor. Yani Kanada’da YouTube Music arka planda oynatma özelliği olsa bile şarkılardan sonra reklamlar hala mevcut olacak.
“Boşver Abi Değmez” Twitter, Tartışan Kullanıcıları Uyaracak
Twitter, hararetli ve çirkin bir şekilde ilerleyen sohbetlerde kullanıcılarını yeni bir uyarı sistemi ile uyaracak. Şimdilik test aşamasında olan bu yeni özellik iletişim sırasında kullanıcılarına çeşitli hatırlatmalar yapacak. Sakıncalı görülen, hararetli ve çirkin tespit edilen sohbetlerin alt kısmına ‘Dikkat’ uyarısı konumlandırılacak. Ekrana gelen yazılı içerik, analiz edilen tweetlerin aslında kullanıcılar için bir sakınca teşkil edebileceği ihtimalini de göz önüne getirecek. iOS ve Android için erişimine açılan yeni özellik şimdilik test aşamasında.
Twitter, yapacağı uyarıların yanı sıra, kullanıcılara herhangi bir tartışmanın içerisine dahil olmadan önce saygı çerçevesinde iletişim kurmanın Twitter’ı daha iyi bir yer haline getireceğini hatırlatacak.
Türkiye’de YouTuberların Ne Kadar Vergi Ödeyeceği Açıklandı
Bakanlığın yaptığı açıklamalara göre Türkiye’de son 4 yıldır YouTube üzerinden 14 bin içerik üretici, toplam 4 milyar TL gelir elde etmiş durumda. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt’un yaptığı açıklamada 100 bin liradan fazla gelir elde eden 975 kullanıcı inceleme altına alındı ve 404,7 milyon TL’lik matrah farkın ortaya çıktığını belirtti.
Kullanıcıların YouTube’dan elde ettiği geliri, 650 bin TL’nin altında olanlar %15, geliri daha fazla olan kullanıcılar ise %40’a kadar daha yüksek vergilendirmeye tabi tutulacak. İçerik üreticilerinin vergiye tabi olmaları için Türkiye’de ikamet etmeleri ve Türkiye’de banka hesabına sahip olmaları gerekiyor. Şartları karşılayan içerik üreticileri, elde ettikleri geliri Hazine ve Maliye Bakanlığı’na beyan etmekle sorumlu. Bakanlık, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da onlarca kişiyi yakından takip edeceklerini ve çapraz kontrol sağlayacaklarını bildirdi.
Facebook Neden Bu Kadar Uzun Süre Çöktü?
Tarihin en uzun süreli kesintisini yaşayan Facebook, sorunu çözmek için çalıştıklarını ifade ederken, durumun sebebine yönelik herhangi bir açıklama yapmadı. Kimileri Facebook’un hacklendiğini söylerken kimileri sorunun bazı teknik hatalardan kaynaklandığını iddia etti.
Resmi bir açıklama yapılmamışken, ortaya atılan her düşüncenin birer iddia olduğunu bilmemiz gerekiyor. Fakat her iddia sadece bir bilgi kirliliği değildir, bazıları oldukça güçlüdür.
En güçlü iddialar arasında CloudFlare başkan yardımcısı Dane Knecht’in BGP ve DNS sunucularında yaşandığını belirttiği hatalar var. Knecht, attığı tweette, Facebook’un DNS sunucularının çöktüğünü ve BGP’nin (Sınır Geçit Protokolünün) devre dışı kaldığını ifade etti. BGP, internette yer alan otonom sistemler arasında bilgi alışverişini sağlayan ağ protokolüdür. İnternette yapılan tüm aramalar bu protokol sayesinde gerçekleşiyor.
BGP’nin devre dışı kalması durumu, Facebook’un kendi DNS sunucularına erişememesi anlamına geliyordu. İddiaya göre Facebook mühendislerinin yapılandırma sırasında bir hata yaptığı söyleniyor. Bu iddianın gerçekliği sadece Facebook resmi açıklama yaptığında kesinleşecek. Ancak şimdiye kadar en mantıklı gelen iddia bu diyebiliriz.
Haftanın İçeriği: Pazarlamanın 4P’si Nedir?
Pazarlamanın 4 P’si, bir ürün veya hizmetin pazarlanması sürecini oluşturan dört temel unsuru ifade eder. Şirketler, tüketicilerini ürünleri satın almaya yönlendirmek için pazarlama karışımlarını kullanır.
YAZININ DEVAMI İÇİN: https://www.ahmetbalat.com/pazarlamanin-4-psi-nedir/
11-17 Ekim Önemli Günler
11 Ekim
Dünya Kız Çocukları Günü
13 Ekim
Dünya Konut Günü
Ankara’nın Başkent Oluşu
14 Ekim
Dünya Standartlar Günü
15 Ekim
Dünya El Yıkama Günü
Dünya Görme Engelliler Günü
16 Ekim
Dünya Tarım ve Gıda Günü
17 Ekim
Mevlid Kandili
ÖNERİ İÇERİK: Twitter’da Uzun Video Nasıl Paylaşılır?
https://www.ahmetbalat.com/twitterda-uzun-video-nasil-paylasilir/
Güncel gelişmeler için Telegram kanalıma katılın: https://t.me/ahmetbalatcom